Praktijk voor Klassieke Homeopathie en
Natuurgeneeskunde Cees Verburg

Natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskunde

Ter ondersteuning van de homeopathische behandeling is het soms wenselijk om gebruik te maken van natuurgeneeskundige therapieën. Uiteraard wordt dit individueel bepaald, want alleen maatwerk leidt tot succes.

Van de volgende natuurgeneeskundige therapieën maak ik o.a. gebruik:

Fytotherapie

Fytotherapie, ook wel planten- en kruidengeneeskunde genoemd, is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen. De in de fytotherapie gebruikte middelen noemt men fytotherapeutica. Fytotherapie wordt in de natuurgeneeskunde en in bepaalde mate in de reguliere geneeskunde gebruikt. Veel fytotherapeutische kennis is gebaseerd op eeuwenlang behouden en doorgegeven gebruiken. Gemmotherapie is een vorm van fytotherapie, waarbij men vooral knoppen of andere snel groeiende plantendelen, ook jonge scheuten en haarwortels van bomen en struiken gebruikt. Gemmotherapie wordt vooral gebruikt als detox- of drainagemiddel. Ik maak in bepaalde gevallen ook gebruik van chinese kruiden en planten. N.B.: dus geen dierlijke preparaten.

Drainage of detoxificatie

Bij detoxificatie wordt vaak een combinatie van middelen uit de fythotherapie en gemmotherapie, alsmede oligo-elementen gebruikt. Oligo betekent klein. Oligo-elementen zijn microvoedingsstoffen. Ze komen in heel kleine hoeveelheden in het lichaam voor. Ontgiften, drainage, ontslakken of detoxen is de in de natuurgeneeskunde gebruikte term voor het intern reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Hoewel het lichaam beschikt over een zelfgenezend vermogen en over natuurlijke manieren om zich te ontdoen van gif- en afvalstoffen door de lever, nieren, darmen, longen en huid kan dit vermogen, in het geval van een teveel aan dergelijke stoffen, ondersteund worden door ontgiftigingstherapieën.

Voedingsadviezen

Lichaam en geest hebben elke dag goede voeding nodig. Maar wat voor de één gezond is, is voor de ander ongezond. Het is dan ook belangrijk om de voeding zorgvuldig af te stemmen op de stofwisseling (constitutie) en conditie.

Orthomoleculaire therapie

Orthos stamt uit het Grieks en betekent juist, gezond of recht. Moleculair betekent molecuul. Met de term orthomoleculair wordt bedoeld dat gebruik gemaakt wordt van optimale concentraties van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren.

Iriscopie

Irisdiagnose is geen geneeswijze, maar alleen een methode om te diagnosticeren. Vanuit verschillende invalshoeken, zowel Oosterse als Westerse filosofieën kan mede hieruit de constitutie worden bepaald.

Ontlastingsonderzoek

Uit ontlastingonderzoek is exact te bepalen hoe het met het immuunsysteem is gesteld. Tevens is te bepalen welke stoffen wel of niet bij u thuis horen of ziekmakend zijn. Verder geeft het een goed beeld of de darmbacteriën in juiste verhouding voorkomen, zodat de juiste probiotica voorgeschreven kan worden indien dit is geïndiceerd. In de praktijk blijkt na onderzoek vaak dat mensen de verkeerde probiotica gebruiken.